Pris Inngår i festivalpass
Sted Kulturhuset på Bårdshaug
Dato Lør 28.aug
Tid 0930 - 1030

Er det noen som vet at du kommer
Steihaug arbeider med installasjoner og funnede objekter, med tid og forgjengelighet, historie og håndverk som sentrale tema. Hennes utgangspunkt er tekstiler knyttet til hverdagslivet, både det som forble ufullendt og det som har vært i noens liv lenge, avlagt og utslitt. Hun reparerer og rekker opp og lar tråder og deler av strikkeplagg fortsette inn i nye sammenhenger. Gjennom sin praksis undersøker hun forholdet mellom erindring og forventning, det kollektive og det private, og det intime og det monumentale. I sitt foredrag vil hun vise bilder av arbeider og arbeidsdager, fra utstillinger og kunst i offentlig rom, hun tar deg med til studio på Hovedøya, resirkuleringsanlegget i Manchester, og den gamle søppelfyllingen i Oslofjorden, en visuell vandring fra sine 25 år som kunstner.
https://www.nrk.no/kultur/xl/det_vi_forlater-_-et-kunstnerportrett-av-kari-steihaug-1.14249588
Foto: Javier Chavez/NRK
Kari Steihaug

Karin Flatøy Svarstad
ARVEN ETTER VIKINGENE
Kari bidrar med et foredrag om sau og ull med tanke på villsauen og arven etter vikingene rundt Nord Atlanteren. Gled dere til et historisk tilbakeblikk av en kjent og kjær foredragsholder som også holder foredrag i utlandet. I 2018 holdt hun foredrag i Minnesota USA og i Italia under verdenskongressen der om sau og ull. Mange kjenner henne også som leder av Sommerakademiet. Karin har jobbet med ull i 40 år og er initiativtakere til Ullveka på Vestlandet, som har norsk ull og næring knytta til det.
Gå ikke glipp av dette «levende leksikonet» av en kvinnelig foredragsholder.
Pris 150,-
Sted Kulturhuset på Bårdshaug
Dato Lør 28.aug
Tid 1230 - 1400
Foto: Karin Flatøy Svarstad

Christel Seyfarth
Danmarks "strikkedronning"
Det er med stor gleder vi kan presentere Christel som en av våre foredragsholdere under festivalen i år. Vårt samarbeid Cold knitting festivals har bundet oss sammen, og ført til at vi i år har blitt kjent med mange nye mennesker som bidrar som foredragsholder og workshop holdere.
Christel tar dere med inn i et strikkeunivers som forener Fanøs tradisjonelle draktkultur med moderne strikkemønstre. Christel og mannen står bak den suksessfulle internasjonale strikkefestivalen i Fanø som tiltrekker seg 10.000 gjester årlig.
Les mer om samarbeidet med Fanø gjennom «Cold water festival» www.knittingfestivals.com
Les mer om Christel: https://www.christel-seyfarth.dk/
Foto: Midtnorsk kultur- og strikkefestival
Pris 250,-
Sted Kulturhuset på Bårdshaug
Dato Lør 28 aug
Tid 1100 - 1200

Birger Berge
IF I`M SITTING I`M KNITTING
Du må få med deg foredraget «frå inspirasjon til mønster» av Birger Berge. Kun 31 år gammel, har drevet med håndarbeid hele livet, og kan knapt huske å ikke kunne strikke. For han har det vært en naturlig vei fra det å bare strikke andre sine oppskrifter til å designe selv. Nylig har han gitt ut strikkeboka «Moderne tradisjonsstrikk»
«Eg strikkar alltid når eg reiser, og det vert det ein del av med denne jobben. Eg strikkar gjerne ein bol, der er det lange omgangar. Elles strikkar eg i lunsjen, eg strikkar når eg er ute med venner, og sjølvsagt når eg slengjer meg på sofaen etter å ha vore på jobb og trening. Eg strikkar i utgangspunktet ikkje under jobbmøte, men eg ser det litt an, fortel Berge.
— Som det heiter på engelsk: If I’m sitting I’m knitting». Utdrag fra intervju i avisa «På Høyden» UIB journalist Hilde Kristin Strand.
Birger Berge strikker ikke fordi det er trendy. Hobbyen har kostet psykisk, men også vært veien ut av det vonde. Les hans historie her: https://www.boktips.no/hobby-mat-og-fritid/birger-berge-moderne-tradisjonsstrikk/
I foredraget tar Birger blant annet for seg hvordan en kan nytte farger i naturen til å designe, hvordan mønster kan vandre fra teknikk til teknikk, som for eksempel fra broderi til strikking. Han vil også snakke om inspirasjon fra den rike strikketradisjonen i Norge.
Birger Berge er utdannet historiker og arbeider på Holbergprisen, UiB. Han er opptatt av tradisjonelt håndarbeid og bruker mye tid på å utvikle strikkemønstre som viser den rike tradisjonen vi har.
Foto: Hilde Kristin Strand
Pris 250,-
Sted Paviljongen
Dato Lør 28 aug
Tid 1400 - 1530

2jinter
LAGE KJOLER AV GLEDE OG GAMLE KOFTER
Karin Mertz Pladsen og Hanne Senstad er de «2jintene» som syr ullkjoler med gamle strikkeklær og ullstoffer. Alle kjolene er makeløse og de lager aldri to like.
Kjolene deres skal brukes og de tåler godt å bli brukt lenge, mest til hverdags men også til fest. Da de skulle velge stoff valgte de ullboucle. Dette er ett fantastisk materiale og de bruker det gjerne i kombinasjon med gamle strikkeklær. Slik kan de gi nytt liv til gamle nydelige håndstrikkede eller kjøpte gensere og kofter.
De har begge fulle jobber så dette er bare en kjempemorsom hobby for dem, og det håper de tilhørerne kan se på kjolen deres også. Alle kjolene er forskjellige, du finner ikke to like. Farger er viktig og de boltrer seg i fargeglade stoffer, fint garn og gamle strikkeklær.
De viser også deler av sin kolleksjon på vår catwalk. https://2jinter.no/
Foto: Hanne Senstad
Pris 250,-
Sted Paviljongen
Dato Søn 29 aug
Tid 1000 - 1100

Jørgen Johnsen
NÅR NORSK OG SAMISK STRIKK MØTES - ET STAMMEMØTE
Jørgen Johnsen (@johnsenknits) er teologistudent, strikker og podkaster. For bare få år siden fikk han vite at morssiden av familien hans har samisk tilhørighet. Når han fikk høre det, begynte noen ganske vesentlige brikker å falle på plass. Med både norsk og samisk identitet ble det også etter hvert naturlig å prøve å kombinere disse ulike strikkeuttrykkene. I møtet mellom samisk og norsk strikking oppstår et nytt stammemøte. På samme måte som i Blåfjell er det også her snakk om å låne og gi noe tilbake. Det er slik håndarbeidstradisjoner oppstår og utvikles. I dette foredraget får du blir kjent med denne sammensatte karen, og høre hvilke tanker han gjør seg rundt strikkingen i samfunnet, med et spisset blikk på møtet mellom samisk og norsk strikking.
Bli litt nærmere kjent med han her: https://www.youtube.com/watch?v=zcUIJBFgL5A
Foto: Privat Jørgen
Pris 250,-
Sted Paviljongen
Dato Lør 28 aug
Tid 1545 - 1745